Reseledare - betald semester?
En del tror ibland att jobbet som reseledare eller rundreseledare är betald semester. Och jag kan förstå att det kan se ut så när man ser på det 'utifrån' så att säga. Men verkligheten är en annan ;-).
Nedanstående text dök upp igen igår (jag har sett den tidigare) och den är faktiskt ganska träffande. Skriven med glimten i ögat - men vad vi 'bör kunna' är sant :-).
De absolut flesta av oss (och jag är åtminstone en av dem) gör det ju för att vi faktiskt älskar det och tycker om att ge service, förmedla något, göra folk glada. Men det är klart att det finns stunder när man funderar varför man har gett sig in på det... Min senaste resa, som gick till Frankrike och Italien var tillsammans med en helt otroligt trevlig grupp, så det var faktiskt ett rent nöje.
Därmed inte sagt att det inte var mycket jobb trots det - men det gör inget - det är ju därför jag är där! Jag brukar säga att jag räknar aldrig med någon "fri tid" för mig själv. Blir det så, så är det en bonus, men jag räknar inte med det.
Det som jag gillar bäst i den här texten är just att den visar att det faktiskt inte 'bara är sådär att åka iväg på betald semester, inte kunna något, inte behöva göra något'. Enjoy.
Reseledare måste vara världens enklaste och framför allt roligaste arbete. Inte sant?
Tänk att få ha betald semester. Och inte krävs det någon särskild utbildning. En reseledare behöver inte kunna så mycket.
Utom språk förstås. Några års universitetsstudier i ett par olika språk är naturligtvis en bra grund. Annars är det inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom sjukvård förstås. Det är verkligen inte dumt om reseledaren är sjuksköterska eller läkare. För att inte tala om mentalvårdare. Reseledaren måste kunna svara på vilka mediciner som hjälper mot solsting, värmeslag och förfrysningar. Diarréer och förstoppningar måste kunna lösas. Enklare typer av hjärtsvikt, nervproblem samt givetvis akut alkoholförgiftning. Annars är det inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom juridik förstås. Vad får och framför allt vad får man inte göra i detta land? Vi skandinaver är vana att det alltid finns någon som talar om det för oss. Det skall reseledaren kunna. Får man smuggla äkta mattor, om man låtsas att man tror att de är oäkta? Får man gå nedför trappor utan att hålla i ledstången? Får man skratta utan hjälm och hur får man ut sitt ressällskap ur finkan? Annars är det inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom historia förstås. Det är väl ändå skamligt att betala massor av pengar och inte få en guide som åtminstone har Alf Henrikssons kunskaper.Hade man velat läsa en massa själv, hade man inte valt en guidad busstur. Lite kan man väl ändå kräva. Annars är det inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom gedigen kunskap i matlagning och vin förstås. Några år i Grytthyttan skadar inte. När man reser till en ny plats vill man naturligtvis veta allting om traktens restauranger, vad som serveras, hur det är tillagat och vilket vin som passar bäst till vilken sorts mat. Har inte reseledaren varit på alla restauranger? Märkligt. Nej det är inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom psykologi förstås. De är alltid några resenärer som blir osams, drabbas av paranoia, eller försöker byta sin fru mot ett par kameler. Sådant leder ofta till psykodramer. Vem skall kunna lösa detta, om inte reseledaren. Att ha erfarenhet från dagis, mentalsjukhus och/eller socialarbete är inte dumt. Har man varit morsa eller farsa på stan, är det en fjäder i hatten. Annars är det inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom meteorologi förstås. Hur blir vädret imorgon? Är det någon idé att åka med på bussturen eller passar det bättre att sola? Hur blir vädret i övermorgon och hur är vädret hemma? Regnar det i Sala? Vet inte reseledaren det? Märkligt. Man har väl betalat för att få lite service. Nej, det är inte mycket en reseledare behöver kunna.
Utom flora och fauna förstås. Vad är det där för växt? Vilka djur rör sig i de här områdena? När blommar den här busken och vad heter den? Kan man äta de här bären?
Utom lite administration förstås. Det handlar om enklare typer av kontorsarbete, som att ta hand om växling, deponering av pengar, ordna utflykter, bilhyror och vespor, arrangera välkomstmiddagar, barnpassning, kontakten med huvudkontoret i Sverige, skriva rapport och fixa rum, när det finns några.
Nej, det är verkligen inte mycket man behöver kunna för att ha betald semester. Det känns skönt att veta att reseledaren inte är överbetald. De får ju mat och husrum.
En reseledare
SVD 1995