Labor Day - första måndagen i september
I år kommer jag att fira Labor Day i USA - första gången sedan 1986! Den här gången går den i arbetets tecken för mig, med bl.a. valskådningssafari utanför Monterey.
Så här skriver svenska Wikipedia om Labor Day, som är både allmän helgdag och allmän flaggdag i USA:
Labor Day är en högtid i USA och Kanada, vilken firas den första måndagen i september. Högtiden grundades i USA av The Knights of Labor år 1882 efter förebild från Kanada, där den har firats sedan år 1872.
I USA firar man Labor Day den första måndagen i september, i stället för den internationella arbetardagen Första maj, som firats sedan år 1889. Detta för att bland annat presidenten Grover Cleveland inte ville att den amerikanska arbetarrörelsen skulle hedra Haymarketmassakern, och oroligheter uppstå. Alla delstater har gjort den till allmän helgdag.
I USA finns inte längre några stora socialistiska partier, och därför är det ofta fackförbund som organiserar demonstrationerna. På senare år har dock många fackförbund, sociala rörelser och immigrantorganisationer återupptagit traditionen med stora demonstrationer på Första maj, något som upphörde på 1940-talet.
Traditionellt är Labor day en dag för picknicks, sommarens sista utflykt, eller den sista festen innan skolterminerna startar.
I USA är allting stängt, utom de flesta butiker och restauranger. I Kanada är generellt allting stängt, förutom vissa restauranger.
Bilden har jag lånat från ett allmänt bibliotek med Labor Day - bilder.
Orsaken till att den firas den första måndagen i september och inte den första maj, som i 80 andra länder, världen över, är som det står ovan också, att dåvarande presidenten ville undvika oroligheter för att folk skulle förknippa dagen med Haymarketmassakern.
Så här skriver Wikipedia om den massakern:
Haymarketmassakern (engelska: Haymarket Riot) inträffade i Chicago den 4 maj 1886 när strejkande anarkistiska arbetare demonstrerade för åtta timmars arbetsdag på torget Haymarket. 200 poliser ingrep och började upplösa demonstrationen, när plötsligt någon kastade en bomb från en sidogata. I det kaos som följde började polisen och några arbetare beskjuta varandra vilket ledde till sju polisers och minst fyra arbetares död.
Hur många arbetare som dog vet man inte exakt, eftersom en del arbetare dog senare på grund av skador som de åsamkats vid demonstrationen. En del av poliserna blev också beskjutna av andra poliser i det kaos som rådde efter bombexplosionen. Dagen innan hade två demonstrerande arbetare skjutits ihjäl av polisen.
Åtta anarkister och strejkledare greps och åtalades för att ha medverkat till att en bomb kastades mot polisen. Fyra av de dömda; August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer och George Engel hängdes den 11 november 1887.
Louis Lingg begick självmord i fängelset, medan guvernören i Illinois Richard James Oglesby omvandlade två dödsstraff till livstids fängelsestraff. När processen några år senare togs upp på nytt blev det uppenbart att ett justitiemord hade begåtts – inga bindande bevis för brott fanns. De tre överlevande släpptes ur fängelset, medan de redan avrättade blev martyrer för arbetarrörelsen.
Till minne av Haymarketmassakern antogs den första maj som arbetarrörelsens internationella kampdag på Andra internationalen. Sveriges Radios Johan-Mathias Sommarström säger att "Man kan nog säga att August Spies ord vid galgen, om att vår tystnad från graven blir mäktigare än våra röster som ni dödar i dag, har blivit besannade. För det till minne av händelsen vid Haymarket i Chicago som arbetarrörelsen runt om i världen firar 1 maj och högtidlighåller den som arbetarnas dag."