Åländskt svartbröd och en hutt till det
Efter att vi hade besökt Fatmomakke så åkte vi till en konstgjord damm och tittade. När resenärerna kom tillbaka till bussen så hade Sven-Erik (chauffören) och jag dukat upp smakprov på svartbröd (med mycket smör) från Åland, som vi hade tagit med oss.
Brödet serverades med varm choklad/kaffe med tillval av rom eller whisky om man så önskade. Mycket uppskattat! Tyvärr hade vi ju bara med oss två kakor – den ena till smakprov och den andra till värdparet Anna & Rolf på Fjällgården i Saxnäs.
Nästa gång måste vi definitivt ta med oss en hel låda med bröd – det var många som hade velat köpa en kaka med sig hem. I väntan på det så publicerar jag ett recept från visit alands hemsida.
Ålands svartbröd
Grädda ditt eget åländska svartbröd, mustigt och gott!
500 g malt (grovt) 1,2 kg rågmjöl (grovt) 1,3 kg grahammjöl 3-4 dl sirap 40 g jäst 2,5 l vatten salt efter smak kaffe och sirap till smörjningen av kakorna
Dag 1:
Rör ner 1/3 av maltet och 1/3 av rågmjölet noggrannt med träslev i 8 dl varmt vatten under ca 15 minuter. Strö lite malt och rågmjöl som ett täcke över degen. Täck över bunken med handdukar och en filt så den hålls varm och låt degen vila i 20 minuter.
Degen rörs om igen och ca 8 dl kokande vatten hälls på, litet i sänder. Rör ca 15 minuter.
Strö 1/3 av maltet och 1/3 av rågmjölet över degen som ett täcke. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen. Låt vila 20 minuter.
Degen rörs kraftigt i minst 15 minuter. Kokande vatten hälls på, litet i sänder, under kraftig omrörning. Den sista malten och nästan allt rågmjöl strös över degen. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen. Låt vila i 20 minuter.
Degen rörs åter kraftigt i ca 15 minuter. Ungefär 1 tsk jäst smulas över degen och rörs ner. Det sista rågmjölet strös över degen. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen och den får jäsa över natten.
Dag 2:
Resten av jästen smulas, löses upp i sirapen och tillsätts degen, grahammjölet tillsätts (spara lite till utbakningen) och man knådar tills degen lossnar från handen och ”smäller” (degen pratar, brukar man säga). Lite mjöl strös över degen som ska ”korsas” (man tryckte förr in ett kors i degen med handsidan). Handdukar och filt läggs tätt över degen, som får jäsa tills den verkar färdig att bakas ut.
Degen läggs upp på bakbordet och delas i 8 lika stor delar, av vilka man ut 1,5 cm tjocka kakor som får jäsa och naggas.
Kakorna gräddas i ca 225 ° under 15-20 minuter. Genast då bröden tas ur ugnen skall de smörjas rikligt med en blandning av kaffe och sirap – glöm inte att smörja undersidan. Man kan också hastigt doppa ned hela kakan i blandningen. Bred snabbt dukar över kakorna så att de hålls mjuka. De hålls väl nedbäddade tills de är ljumma, då smörjs de igen.
Låt kakorna torka upp efter andra smörjningen, trava dem parvis med övre sidan mot varandra, packa in dem tätt i folie och ”ugnstånda” dem i 100-150 ° på nedre ugnfalsen i 6 timmar – eller tills bröden är svarta. I ugnen skall det stå ett kärl med vatten medan ugnsståndningen pågår. Ugnsståndningen innebär att brödet ”sötmar” under den svaga värmens påverkan – brödet blir svart och sött.
När kakorna tas ut från ugnen packas de väl in i handdukar och en filt för att svalna långsamt. Låt sedan svartbrödet stå nedbäddat i två dygn. Smaken blir bättre för varje dag.