Billiga flygbiljettstips

sitelogo.png

Businessclass.se har en del intressanta artiklar tycker jag . Här tänker jag dela deras artikel så här, eftersom det inte gick att dela den annars, förutom till Facebook. Åtminstone hittade inte jag några alternativ.

Den stora guiden till billigare flygbiljetter

Publicerad 2011-06-03 22:50               

Inledning

Vi vill alla behålla våra pengar till något mera kul och flygbiljetter är ofta en stor utgift som man önskar kunde minskas. Lyckligtvis finns det pengar att spara, allt från några tior till tusenlappar! På BusinessClass.se är vi snälla och delar med oss av tips på hur även du kan spara pengar. Ta en titt på tipsen nedan och använd dem sedan när du bokar själv. Det som krävs mest är lite extra tid.

Text och bildGustav Gnosspelius


Grundläggande tips
1. Jämför priser!

Detta är det viktigaste tipset av dem alla. Allt för ofta litar resenärer på vad endast en resebyrå ger dem för pris, vare sig det är online eller via telefon. Resebyråer har olika servicearvoden, tillgång till olika priser och lägger olika mycket tid på din flygsökning. Samma gäller om du ringer direkt till flygbolagen.

För att undvika den här fällan ska du när du fått ett erbjudande göra en snabb koll på en prisjämförelsesida för att se vilka andra priser som kan hittas. En bra sida för att se priser på andra svenska resebyråer är Momondo. Vill du ta en titt även på utländska resebyråer kan du använda exempelvis Kayak eller ändra land på Momondos hemsida.

Detta är det mest grundläggande tipset som många dock missar. Det räcker inte heller att undersöka priset på ett lågkostnadsbolags hemsida och lita på att de som lågkostnadsbolag alltid är billigast - det är långt från sanningen. Genom att gå till en prisjämförelsesida har du till viss del garderat dig och sparar så gott som alltid pengar.

Exempel på resultaten på jämförelsesidan Momondo - samma resa varierar i pris beroende på vilken resebyrå du använder


2. Vill du verkligen ha en enkelbiljett?
Inom flygvärlden finns det en uppdelning mellan flygbolag som prissätter sina biljetter med enkelpriser och de som använder tur & retur-priser. De flesta lågprisbolag samt exempelvis SAS och British Airwyas har inom Europa enkelprissättning.

Det betyder att de säljer sina lägsta priser också som enkelbiljetter. Andra bolag som exempelvis KLM och Finnair arbetar endast med tur & retur priser. Då har de en väldigt hög prissättning på enkelbiljetter men säljer sina tur & retur biljetter desto billigare. På interkontinentala resor har nästan alla flygbolag billigast biljetter endast när du reser tur & retur.

För dig som konsument betyder det att fastän du bara behöver en enkelbiljett kan det löna sig att köpa hemresan samtidigt. Du använder sedan endast utresan och slänger helt enkelt hemresan i soptunnan. Trots att det kan verka emot all logik att två flyg är billigare än ett är detta ett välkänt faktum inom flygvärlden. Se bara till att du endast lägger till retur-flyget - om du inte flyger utresan så kan hela din biljett bli ogiltig.

I de flesta fall kommer du väl dessutom även att behöva en retur-biljett? Även om returen är från en annan stad än du reser ut till brukar det gå att kombinera med utresan du behöver.
Flygbolagen gillar såklart inte det här och kan ha skrivit i sina avtalsvillkor att man inte får göra så här. Dock är det inte så mycket de kan göra om du missar ditt returflyg - kanske fick du punktering, magont eller kalla fötter? Detta tips gäller endast på de flygbolag som arbetar med tur & retur-priser så när du gör din jämförelsesökning sök då både enkelbiljett och tur & retur, då är du på säkra sidan. Om du inte tänker använda returen brukar det vara lagom att söka så att den är omkring 20 dagar efter utresan.

Ett exempel på när det lönar sig att lägga till en retur kan du se nedan. Här är en enkelbiljett Stockholm till Amsterdam med KLM eftersökt och som du kan se lönar det sig att också köpa returen - även om du inte använder den! På den första bilden nedan kan du se att KLM vill ha 6136 kronor för en enkelbiljett Stockholm-Amsterdam. Om du lägger till en hemresa sjunker dock priset till 1229 kronor. En besparing på 80%!

Enkelbiljett, SEK 6136



Tur & retur-biljett med exakt samma flyg, SEK 1229


3. Vill du verkligen ha en tur & retur-biljett?
Som du nyss sett i tipset ovan finns det flera bolag som arbetar med enkelbiljetter, alla av dessa samarbetar dock inte. Det betyder att du kan inte ha en biljett exempelvis Stockholm-Berlin med SAS på utresan och Air Berlin på hemresan - detta eftersom vissa bolag är väldigt strikta med vilka partners som dess flyg får kombineras.

När du söker efter en tur & retur-biljett får du alltså fram alternativ med antingen SAS eller Air Berlin båda hållen. Det kan dock vara så att SAS är billigast på utreseflyget och Air Berlin på hemreseflyget. Du kommer aldrig få veta det om du inte söker efter din tur & retur-biljett som två enkelbiljetter. När du prisjämför dina flyg kan det alltså löna sig att göra tre sökningar för din tur & retur-biljett; en sökning tur & retur, en tur och till sist en retur.


4. Känn till de vanligaste reglerna!

De flesta tur & retur-biljetterna har regler hur länge man får vara borta minst och max. För att få de billigaste biljetterna brukar de vanligaste restriktionerna vara att du måste vara på resmålet minst natten mellan lördag och söndag alternativt att du är borta minst 3 eller 7 nätter. När det gäller maximalt uppehåll så brukar det vara en eller tre månader.

För att vara på den säkra sidan ska du alltså försöka vara borta minst en vecka men max en månad. Får du exempelvis absurda priser när du söker en biljett till USA med avresa söndag och hem lördag beror det säkerligen på att du inte är borta natten mellan natten lör-sön, prova att vara borta ytterligare en natt så sänks säkerligen priset.

I exemplet nedan är Lufthansas lägsta pris mellan Stockholm och New York 14725 kronor om du inte är borta natten mellan lördag och söndag. Åker du istället en dag tidigare så att du är på resande fot lördagsnatten blir priset istället 5235 kronor, en besparing på 64%!

Resa mellan Stockholm och New York utan att lördagsnatten är inkluderad är priset SEK 14725



Samma resa men med lördagsnatten inkluderad är priset betydligt lägre på SEK 5235


5. Gå med i alla bonusprogram!

Även om du inte bryr dig om vilket flygbolag du flyger med utan alltid bokar billigast möjliga så gå alltid med i deras (eller partners) bonusprogram. Även om du bara flyger sällan kan det efter några år ge en fribiljett. Kanske ökas också ditt flygande plötsligt på grund av en ny tjänst/kärlek? Då kommer dina tidigare intjänade poäng snabbt vara till nytta. Även endast en långresa i ekonomiklass till exempelvis Australien ge tillräckligt med bonus för en friresa inom Europa.

6. Utnyttja dina rabatter!

Många flygbolag erbjuder rabatter till olika grupper av resenärer. De vanligaste rabatterna är ungdoms- och student-rabatt men även pensionärsrabatt förekommer en hel del. Andra mindre vanliga rabatter är företagsavtal (en del avtalspriser tillåter även privata resor), pilgrimsresa och nödfall (då närstående omkommit). Dessa rabatter kan dock sällan bokas online utan du måste ringa till antingen flygbolaget eller en resebyrå för att boka.

De rabatterade biljetterna behöver inte alltid vara billigast utan kan istället vara mer flexibla vad gäller ändring/avbokning än en vanlig biljett är. Se därför till att du prisjämför som vanligt!

Avancerade tips

7. Sänk bokningsavgiften!

Oavsett om du kontaktar en resebyrå eller flygbolaget direkt så tillkommer det nästan alltid en bokningsavgift på din resa, vanligtvis ligger den på mellan 25 och 1000 kronor. Det finns dock sätt att slippa den! Ett av de enklaste sätten är att prisjämföra som i tips nummer 1, men om du ska boka direkt från ett flygbolag så prova även deras hemsida i utlandet. Där kan man ofta göra bokningar utan servicearvoden.

Vanligtvis räcker det med att boka på bolagets amerikanska hemsida för att bli av med avgiften, men ibland kan det löna sig att kolla runt lite. Samma sak gäller om du behöver ringa flygbolaget, även telefonbokningsarvodet är ofta lägre utomlands. Tänk dock på att när du bokar utomlands så blir även betalningen i en annan valuta och ditt kreditkort lägger oftast på 1-3% i avgift för utländska betalningar.

Se nedan för en jämförelse av en inrikesbiljett med SAS. Stockholm-Malmö kostar på svenska hemsidan SEK 565 inklusive en bokningsavgift på SEK30, medan exakt samma flyg på amerikanska hemsidan kostar USD 84 = SEK 523 bla. eftersom du slipper bokningsavgiften. I det här fallet var besparingen 7,5%, den kan vara både högre och lägre.

Svensk hemsida inklusive bokningsavgift, SEK 565



Amerikansk hemsida där du slipper bokningsavgift, SEK 523 (USD 84)



8. Blir du diskriminerad?

Alla flygbolag gör sitt bästa för att tjäna så mycket pengar som möjligt på resenärerna, att få så mycket pengar för varje biljett är en mindre vetenskap som sysselsätter hela kontorsavdelningar. En av sakerna flygbolagen gör för att få mer betalt är att släppa olika många rabatterade platser beroende på var biljetten köps.

Exempelvis kan ett utländskt bolag som Air France tänka att fransmän gärna flyger ett bolag där personalen talar franska, därför släpper de inte så många rabatterade biljetter på den franska marknaden eftersom fransmän gärna betalar lite mera. På den svenska marknaden har de mer konkurrens och tänker att de måste ha erbjuda fler rabatterade platser för att få svenskar att flyga med dem. I praktiken betyder det här att det kan finnas fler billiga platser tillgängliga för köpare på den svenska hemsidan än för köpare på den franska hemsidan. Självklart kan även det motsatta hända.

Som exempel se sökningen i mellandagarna med Blue1 Stockholm-Helsingfors nedan. När sökningen görs på den svenska hemsidan kostar flyget kl 2120 SEK 592 men när sökningen görs på den finska hemsidan kostar exakt samma flyg EUR 46 = SEK 409. I det här fallet en besparing på 30%. Observera att prisskillnaden varken beror på lägre bokningsavgift eller bättre valutakurs, utan skillnaden kommer av att för just det här flyget finns det fler billiga platser för finnar än det finns för svenskar.
Varför det här flyget är billigare får du fråga de ansvariga på flygbolagen, flygbolagens prissättning följer sällan vanlig logik. På vissa flyg får Sverige flest billiga platser, på andra flyg Norge, ibland får alla länder lika många osv. Det skiljer sig från avgång till avgång. På grund av detta kan det löna sig att se vad priserna är i olika länder innan man köper. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda sig av utländska prisjämförelsesidor i olika länder, se tips 1 för detta.

Sökning på svenska hemsidan, SEK 592



Sökning på finska hemsidan, SEK 409 (EUR 46)




9. Ska du inte påbörja din resa i utlandet?

För det mesta brukar priser sättas i ett lands lokala valuta. När den svenska kronan är stark kan det därför löna sig att påbörja resan i utlandet och vice versa. Vill du resa från Köpenhamn och den danska kronan är dyr kan det alltså vara läge att undersöka vad resan kostar om du börjar i Göteborg istället. Är den svenska kronan stark kan det kanske löna sig att ta båten över till Helsingfors eller Tallinn och påbörja resan där? Detta gäller naturligtvis i högre grad långresor än Europaresor eftersom det du spar i pengar går förlorat i tid istället.

Ska du exempelvis resa Köpenhamn till Singapore med Lufthansa och utresa från Göteborg är billigare kan du boka Göteborg-Frankfurt-Singapore-Frankfurt-Köpenhamn-Göteborg. Du tar tåg/buss upp till Göteborg och på resan hem låter du bli att ta sista flyget Köpenhamn-Göteborg helt enkelt! Det gäller att se upp med fyra saker om du bokar så här:

  1. Om du har incheckat bagage på hemresan så brukar flygbolaget endast vilja checka in det hela vägen till slutdestinationen. Ibland kan man be om att få det incheckat endast dit man tänker hoppa av men räkna inte med det.

  2. Om du har fått boarding pass även till sista flyget så säg till på flygplatsen att du inte tänker flyga sista flyget, ge en anledning du tycker är bra (kanske har du fått ett brådskande möte, blivit sjuk, etc). Då avbokar de dig så att inte gatepersonalen står och ropar efter dig innan de skickar iväg flyget.

  3. Flygbolagen gillar inte det här och kan ha det förbjudet i sina avtalsvillkor. Efterspel är dock mycket sällsynta och de kan nog ha svårt att hävda att du är skyldig dem pengar för en tjänst du betalt men inte nyttjat.

  4. Om ditt hemreseflyg blir inställt/försenat kan flygbolaget vägra att boka om dig via transitflygplatsen utan du kanske får en anna rutt till destinationsflygplatsen.


För att mildra problemen ovan kan man vanligtvis boka ett uppehåll på upp till 24h i transitflygplatsen utan att det kostar extra. Om du alltså har en natt i staden du tänker hoppa av kan det vara lättare att ordna med bagage osv.


Överkurs

10. Vet du verkligen vart du vill resa?

Om du ska flyga ett direktflyg till en stad där flygbolaget har sitt flygnav är priserna ofta förhållandevis höga. Ska du exempelvis resa till Köpenhamn från Göteborg med SAS kan det vara billigare att boka Göteborg-Köpenhamn-London och sedan hoppa av i Köpenhamn. Detta eftersom flygbolaget vet att resenärer gärna betalar mer för direktflyg än anslutningsflyg.

Bokar du en rutt där det krävs anslutning kan alltså priset vara lägre än rutten där det är möjligt med anslutning. Du påbörjar alltså resan som vanligt men hoppar sedan av i transitflygplatsen. Vänligen se varningarna i tips 8 igen eftersom samma gäller i det här fallet. Kom också ihåg att du alltid måste flyga flygen i ordning. Du kan alltså inte missa ett flyg på din biljett och sedan fortsätta med nästa flyg istället.

Se nedan ett exempel med Air Baltic; flyget kl 1455 Stockholm-Riga kostar EUR 168. Görs sökningen istället Stockholm-Helsingfors via Riga kostar exakt samma avgång EUR 78, en besparing på 53%!

Stockholm-Riga flyget kostar 1493 kronor (EUR 168) med destination Riga



Exakt samma Stockholm-Riga flyg kostar 693 kronor (EUR 78) med destination Helsingfors



11. Surfa till ITA och Expertflyer!

Det finns två bra internetsidor som hjälper avancerade användare hitta bra biljetter. Man kan inte boka på någon av dem men däremot hitta all information som behövs för att sedan boka direkt hos flygbolaget eller på en resebyrå.

  • ITA är en söksida för flygpriser, man kan specificera mycket exakt hur man vill flyga. ITA är också mycket bra på att leta komplexa resor. ITA är gratis att använda, behöver du hjälp så fråga på vårt forum.

  • Expertflyer listar alla priser som finns mellan två destinationer oavsett om plats finns och om dett är rätt säsong osv. Detta gör det lättare att leta efter extra billiga priser mellan två städer. Expertflyer är en betaltjänst men man kan prova kostnadsfritt, de har en nybörjarguide på sin sida hur man bäst använder sidan.

Bonustips

12. Hitta en bra resesäljare!

Inom resebranschen finns det de som gör vad de måste och de som gör vad de älskar. Se till att hitta någon av de senare och köp dina resor av den personen. Ofta tar duktiga reserådgivare mer i bokningsarvode än onlineresebyråer men det kan löna sig speciellt om man bokar en mer komplicerad resa, då vet en bra resesäljare hur man bäst kombinerar för att få just det som du behöver.

Previous
Previous

Mot Los Angeles imorgon

Next
Next

Facebooksida